A megfelelő fűtési rendszer a növényeknek is fontos

Aki nem foglalkozik olyan mélységben növényekkel, nem tart sok virágot vagy bonsait otthon, nem is gondolná, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, hogy a növények életben maradjanak. Sokan azt hiszik, hogy elég néha őket meglocsolni, és már virulnak is. Pedig ennél sokkal több gondoskodást igényelnek. Nem csak attól halhat meg egy növény, ha nem öntözik, de a túl sok öntözéstől is, főleg, ha a sok víz összegyűlik a kaspó alján, és a gyökerek rohadásnak indulnak. A növény még a szárazságot is jobban elviseli ennél a túl sok vízzel történő locsolásnál.

Egy másik dolog, amit célszerű megtenni rendszeres időközönként, mondjuk 1 vagy 2 havonta, az a tápoldatozás, de itt is más és más növénynek mások lehetnek az igényei. Ha a növény elkezdi kinőni a kaspót, akkor jobb átültetni egy nagyobb cserépbe, ahol több helye van, és a gyökereit is tudja tovább növeszteni. És persze alap dolog az is, hogy tudjuk, melyik növénynek milyen a fényigénye, és annak megfelelően tesszük árnyékos vagy világos helyre. Általában azt tudják az emberek, hogy a növényeknek fény kell, de nem minden növény bírja a közvetlen fényt, jobban el van a szűrt fénnyel.

Egy másik dolog még, amit úgy gondolom, hogy nem mondanak el elégszer, hogy a növényeknek az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletben tartjuk őket. Azt mindenki tudja, hogy vannak szobába való növények, meg kinti növények, és nem mindegy, hogy mit hová rakunk, hisz egy trópusi növény kint gyorsan elfagyhat, de egy kinti növény meg bent elszáradhat, mert szokatlan neki az a környezet. De ezen felül is vannak szempontok, amiket figyelembe kell venni, például mert a lakásunk minden pontja nem egyforma hőmérsékletű, és ez gond lehet. A legtöbben az ablak közelébe rakják a növényeket, aztán ha szellőztetnek, akkor persze a növényre megy a hideg huzat, ami nem tesz jót neki sem. A növény is ugyanúgy meg tud fázni, és ilyenkor megsárgul meg le is fogja dobni a leveleit. Ezért nem jó főleg télen huzatba rakni a növényeket. Egy másik gond, hogy az emberek másik fele meg a radiátor elé rakja a növényeit, vagy olyat is láttam, hogy pont a radiátorra, ami szintén nagyon nem tesz jót nekik.

Ha valaki tényleg mélyebben foglalkozik a növényekkel, és sok növény tart, akkor a hő kérdésére is gondolnia kell. Főleg, ha valakinek sok bonsaija,van, amit köztudottan nehéz tartani, és könnyen meghal, mivel kicsi a gyökérzete. Őket például kimondottan nem célszerű különféle hőfokoknak kitenni, vagy például hőingadozásnak, ami megtörténhet akkor, ha a házunkban radiátorok vannak.

Ezért amikor először hallottam az elektromos padlófűtésről, rögtön elkezdtem annak jobban utána nézni. Az egyik nagy előnye ennek, hogy nem adott pontokon fűti a lakást, hanem mindenhova leteszik a padló burkolata alá, ami azt jelenti, hogy minden ponton ugyanolyan hőfok van a lakásban. Így a növények sem vannak kitéve a hőingadozásnak, ami nem csak 1 vagy 2 fok lehet, hanem 4 vagy 5 is, ami már komoly különbség. Egy másik nagy előnye, hogy ez a rendszer nem a levegőt fűti, hanem közvetlenül minket, így pedig nem kell olyan magasra csavarni a termosztátot, és így is kellemesnek érezzük az időt. A növények meg nincsenek kitéve a túl meleg levegőnek a lakásban.

Újabb előny, ami az előzőből következik, hogy mivel a padlófűtés nem a levegőt melegíti, ezért nem is keringeti a levegőt ezzel együtt pedig a port sem. Vagyis a lakást könnyebb lesz takarítani, mivel nem száll folyton a por, és az allergének sem szállnak odabent. És a növények tartása szempontjából meg ez azért érdekes, mert nem száll rá a levelekre a por, a növény jobban fog lélegezni, nekünk meg kevesebb alkalommal kell lemosni őket.

Utána is kérdeztem, hogy mi a helyzet akkor, ha nálunk már le van fektetve laminált padló, de azt mondta az a cég, akikkel kapcsolatba léptem, hogy ez nem okozhat problémát, mert fel is lehet szedni a burkolatot, és a fűtő rendszerrel együtt le lehet rakni egy újat, vagy pedig a meglévőre is lehet telepíteni. Ráadásul ez a rendszer nem is olyan drága, ha azt nézzük, hogy hagyomány gázfűtés kiépítéséhez mennyi anyag kell. Az elektromos padlófűtés ár nekem megéri.

Már alig várom, hogy telepítsék nálunk is az elektromos padlófűtést, mert akkor nem csak mi járunk jobban, mivel ez a rendszer sok esetben kevesebb energiát használ, mint a hagyományos rendszerek. Hanem a növényeink is jól járnak, mert egy egyenletesen felfűtött házban lehetnek, és az értékes bonsaiok sem mehetnek tönkre a radiátorok meg a hőingás miatt.