Ahogyan a növények és köztük a napraforgó, úgy az én házam is a napfényből táplálkozik

Nagyon szeretek utazni, és emiatt elég sokat is szoktam. Nem arra vágyom, hogy nagyon messzi pontokra jussak el a világban, én egyszerűen csak az utazás élményét imádom. A leginkább autóval szeretek közlekedni, mert annak az ablakából egy csomó mindent lehet látni, és ott lehet vele megállni, ahol csak szeretnénk, és akkor, amikor csak szeretnénk. Ez nyilván első sorban akkor van így, ha a saját járművünkkel utazunk, vagy legalábbis egy azonos célú társasággal, nem pedig ismeretlenekkel.

Az országút szélén lévő virágokat pedig kimondottan imádom nézegetni. Azok a virágok is gyönyörűek, amelyek a kertben nőnek, de azoknak, amelyek a tisztáson teremnek teljesen más kinézetük van, és teljesen más életérzést is sugároznak magukból. Sokszor elmélkedem azon, hogy vajon mire gondolhatnak a növények. Tudom, hogy azt, hogy a tárgyakat emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel, felnőttkorra kinövi az ember. A konkrét tárgyakkal én is így vagyok, de a növények számomra más kategóriába tartoznak. Szerintem ők igazán érző lények, és valahol talán gondolkodóak is.

A legutóbbi ilyen kirándulásom és elmélkedésem egy sorsfordító döntés felé irányított. Ahogyan az országút mentén haladva a napraforgó virágokat néztem arra gondoltam, hogy milyen jó nekik, hogy a napból annyi energiát magukba tudnak szívni, és ettől ilyen magasra tudnak nőni. Igaz, hogy a többi növény is a nap fényéből táplálkozik, a napraforgó mégis nagy hatással volt rám. Talán azért, mert ennél a növénynél a legjellegzetesebb, hogy a nap sugarai felé fordítja a fejét, amikor az erősen süt le rá, és amikor a nap elkezd lenyugodni, akkor az ő tekintete is egyre inkább, mondjuk úgy, lenyugszik.

A lényeg az, hogy a napraforgó, a napfény, és az energia kapcsán arra a megvilágosodásra jutottam, hogy az én családi házamnak is az kéne, hogy a nap fényéből táplálkozzon. Amikor haza értem elkezdtem utána járni ennek a dolognak abban reménykedve, hogy van napelem rendszer családi házra. Nagy örömömre szolgált, hogy a válasz igen, van! Ezen az oldalon rengeteg hasznos információt találtam a napelem rendszerekkel kapcsolatban. Miután ezeket végigböngésztem, és megtudtam, hogy hogyan is működnek ezek a rendszerek és miért is éri meg igazán őket használni, arra jutottam, hogy igenis, nekem is szükségem van egy ilyen szerkezetre. Annyi környezetszennyezés van a világban, ha csak egy csepp jót is tehetek ez ellen, akkor én kihasználom ezt a lehetőséget. Szemetelni sem szemetelek soha, sőt gyakran mások után is összeszedem a hulladékukat. Viszont attól még, hogy nincs körülöttem ilyesmi, és szelektíven gyűjtöm, a hulladékot még ugyanúgy szennyezi a környezetünket, hiszen a földnek is nehéz feldolgozni ennyi kártékony anyagot.

Bár sok világ vége história felmerült az utóbbi időbe, véleményem szerint, amíg én élek addig a nap az sütni fog, és annak a fényéből pedig már most energiát lehet kinyerni, úgyhogy számomra hosszútávon teljes mértékben megéri a napelemes rendszert választani. Ez a hosszú távú időtartam az anyagi keretekre is igaz, hiszen bár drága az erre való beruházás, idővel ez nem csak, hogy megtérül, de jelentős összegeket is meg tud vele az ember spórolni. Arról rengeteg hír szól, hogy mennyivel megdrágultak, illetve mennyivel megfognak még drágulni a villanyszámlák, csökkentésről viszont igen keveset hallani. Úgyhogy inkább most veszem a fáradtságot és kicsivel több pénzt áldozok a napelem rendszer felszerelésére, mintsem, hogy az elkövetkezendő években egyre többet fizessek az áramfogyasztásért.

Igaz, hogy rengeteg tudás halmozódott fel a világban az évek során, és az információ áradatot egyre inkább megkönnyíti az internet, azért még mindig az élet a legjobb tanár. A környezetünkből vett példákból tanulhatunk a legtöbbet, és a növények, valamint a természet mindig ösztönszerűen tudja, hogyan cselekedjen.

Figyeljetek oda ti is a környezetetekre, mert számtalan hasznos dolgot fedezhettek fel, csak meg kell érteni az apró dolgok közötti összefüggéseket.