Növények a kertben

A múltkor kíváncsi lettem arra, hogy vajon mennyivel növel egy ingatlan értéket a szép gondozott kert, ami tele van értékes növényekkel.

Ingatlan eladásakor és vételekor is mindig segítséget szoktam kérni értékbecslőktől, hiszen az értékbecslés ára egyáltalán nem sok, és cserébe rengeteg hasznot láthatok belőle. Biztosítom például, hogy ne áron alul adjam el az ingatlanom, vásárlásnál pedig azt, hogy ne vegyek túlárazott dolgot. Persze az is fontos, hogy én se lépjem túl nagyon a piaci árat a hirdetéskor, hiszen akkor sokáig nem tudnám eladni az otthonom, ami részben kényelmetlen, részben tovább növeli a hirdetési kiadásaim. Általában azt tapasztaltam, hogy viszonylag hamar el lehetett adni az ingatlanjaim azon az áron, amit a szakember mondott, és ráadásul én mindig úgy éreztem, hogy annál többet nehezen lehetett volna elkérni érte. Ezért én relevánsnak gondolom az így készül véleményeket, és arra gondoltam, hogy az egyik ingatlanom felméretem, majd teleültetem mindenféle különleges növénnyel, mint például bonsai fával, majd ismét hívok egy értékbecslőt és kérek egy új véleményt. Aztán megnézem mennyi a kettő között a különbség és azt összehasonlítom a kertrendezési költségeimmel.

Engemet is meglepett az eredmény ugyanis nem kevés pénzt nyertem ezzel a manőverrel, a házam ugyanis jóval többet ért a felújított kertel együtt, mint amennyit én ráköltöttem volna a kertépítésre.

Persze az egyik barátom szerint őrültség, amit csinálok tekintetbe véve a sok macerát, és költséget, amit az új növények illetve az állandó értékbecslések okoztak. Én azonban úgy érzem megérte. Legnagyobb aggálya az volt, hogy honnan tudom, hogy nem vernek át, illetve, hogy miért voltam biztos ebben a vélemények kézhez kapása előtt. persze neki még nem volt dolga ilyen szakemberrel így nem tudta, hogy minden ilyen értékbecslői nyilatkozatot felülvizsgál egy igazságügyi szakértő, így csalásra kicsi az esély. Emellett persze olyan vállalkozással szoktam együttműködni, ami 100%-os pénz visszafizetési garanciát ad, nem csak hiba, de ügyfél elégedetlenség esetén is. Ez által garantálva, hogy ne érjen kár.

Összességében tehát, úgy gondolom, megéri szebbnél szebb és ritkábbnál ritkább növényekkel szépíteni a kertünket, persze csak az ízléses határokig, hiszen nem csak esztétikai szempontból, de üzletileg is megéri. Akinek van kedve hozzá, hogy tesztelje hasonló módon, mint én, és ha eltérő eredményt tapasztal, azt feltétlen ossza meg.