Virágkötőből szobalány-ausztriai munka

Az egyik barátnőm virágkötőként dolgozott egy igen szép kis boltban. Elég régóta ismerjük már egymást, és emlékszem, mindig is rajongott a virágokért. Sőt, általános iskola után azt mondta, hogy ő virágkötő lesz. Meg is lepődtem rajta, hogy mennyire tudatosan mondja mindezt, hiszen nekem halvány lila dunsztom sem volt, hogy mi akarok lenni.

Pályaválasztás

Na ezt akkor sem értettem igazán, és most sem. Hogy miért? Hogyan lehet eldönteni egyik napról a másikra, hogy mit szeretnék egész életemen át csinálni? Sokan csak belekényszerülnek az iskolaválasztásba, és kényszerből döntenek az adott iskola mellett. Ez több okból is előfordulhat. Például azért, mert nincs lehetőség kollégiumra, vagy esetleg a család nem tudja finanszírozni. Vagy mert a gyerek nem akar mondjuk a családtól elszakadni. Számos okot tudnék felsorolni, hogy miért lehet ez.

Én nem tudtam nyolcadik osztály után, hogy mit csináljak, mit kezdjek magammal. A városunkban nem volt sok lehetőség, vagy vendéglátó szakra megyek, amire nem vágytam egyáltalán, vagy fodrász, vagy varrónő. Na ezekre még annyira sem vágytam, mint az előbbire. Szóval úgy döntöttem, hogy nem azon fog múlni a továbbtanulásom, hogy el kell e mennem a városunkból, vagy sem. Sokat gondolkodtam, hogy hová menjek, mit is csináljak. Emlékszem el is mentünk pár sulit megnézni, de nem igazán fogott meg egyik sem. Végül elég kalandos lett az első évem, mert beiratkoztam egy tőlünk messze lévő iskolába, és kollégista lettem. Aztán fél év után nem igazán tetszett az iskola, így úgy döntöttem, hogy otthagyom. A szüleim azt javasolták, hogy jöjjek haza, így megfogadtam a tanácsukat. Mivel tanultak a diákok szakmai tantárgyakat, így vendéglátóba nem vettek volna fel, így meg sem próbáltuk, miután nem volt más lehetőségem, beiratkoztam fodrász szakra, de mondanom sem kell, hogy utáltam. Minden fodrásztól elnézést kérek, sőt az egyik kedves barátom fodrász, és minden tiszteletem az övék, de én nem tudnék az lenni. Szóval a lényeg hogy az első évem elég kusza volt, végül nem fogjátok elhinni, hogy milyen szakon végeztem. Vendéglátó végzettségre tettem szert. Plusz egy évembe került az, hogy rájöjjek, hogy mit is akarjak, kezdeni magammal, de végül sikerült. Mai napig rajongok a szakmámért. Azt gondolom ennél jobbat nem is választhattam volna.dianthus-barbatus-362416_640

Velem ellentétben a barátnőm már akkor tudta, hogy virágkötő szeretne lenni. Olyan tudatos volt, mint mindig.

Az álmok

Sajnos a boltot, ahol dolgozott, eladták, és a helyére valami kis pékséget nyitnak, így nem lesz munkahelye. Miután semmi nem tartotta itthon így a nagynénje segítségével úgy döntött, ausztriai munka után néz, és keres egy kis pénzt, hogy teljesítse az álmát. Hogy mi az álma? Szerintem már rájöttetek, hogy mit szeretne kezdeni a megkeresett pénzzel. A legnagyobb álmát szeretné valóra váltani, és nyitni szeretne egy saját virágboltot, hogy utána élete végéig azzal foglalkozhasson, amivel mindig is szeretett volna.