Üvegházi fenntartható energiafelhasználás

Néhány évvel ezelőtt a férjemmel elhatároztuk, hogy az addigi hobbinkból szeretnék onnantól kezdve megélni. Ezért elvégeztük az ennek megfelelő képzéseket, hogy megnyithassuk a saját kertészetünket. Dísznövényekkel foglalkozunk főként, de megtalálhatóak a kertészetünkben a haszonnövények is, azért, hogy minél több ügyfelet tudjunk kiszolgálni. Sokkal kiegyensúlyozottabb az életünk azóta, amióta az a munkánk, amivel a szabadidőnkben is szívesen foglalkozunk.

Ennek céljából építettünk egy üvegházat, ahol télen is jól érzik magukat a növényeink. Ami egyedüli probléma, az a fűtés miatti nagyon magas számlák, amiket nehezen tudunk kifizetni a férjemmel kezdő kertészetként. Családi támogatással természetesen meg tudjuk oldani, de nem tehetjük meg, hogy örökké rájuk támaszkodunk.

Éppen ezért, amikor egy újsághirdetésben, olvastuk, hogy lehetőség van napelem telep pályázat elnyerésére, eldöntöttük, hogy pályázunk mi is. Mint kertészet, fontos ügynek tartjuk a környezetünk védelmét, és igyekszünk minél fenntarthatóbb módon élni az életünket. Ezért kicsit utána szerettünk volna olvasni, pontosan milyen feltételeket is kell teljesítenünk azért, hogy megkaphassa a kertészetünk a támogatást.

Mint megtudtuk, az elnyerhető összeg legalacsonyabb értéke 500 000 Ft, míg a legmagasabb a 10 000 000 Ft-ot is eléri. Azonban mint minden más pályázatnál, itt is különböző feltételeknek teljesülnie kell. Ilyen, hogy 10 % saját forrás kell, és a hitel maximális futamideje 20 év lehet. Ezek ellenére is sajnos meg kell jól gondolni, hogy belevág-e az ember az egészbe vagy sem, mert nagy befektetésre van szükség. Viszont a napelemek csak 8 vagy 10 év múlva fognak megtérülni.

Akkor azonban a befizetendő számlák összege jelentősen csökkenni fog, sőt, a nulla felé fog közelíteni. Ez attól is függ, milyen típusú napelemes rendszert választunk. Mi a férjemmel a szigetüzeműben egyeztünk meg, nem a szokásos hálózatra visszatáplálót választottuk. Ez annyiban más, hogy a szükséges energia felhasználását teljesen a napelemekből oldjuk meg. A fel nem használt energia akkumulátorokra töltődik, és ezt használjuk éjszaka, vagy ha nem olyan mennyiségű a napsütéses órák száma, hogy elég energia tudjon termelődni.

Ezen információk birtokában úgy döntöttünk, hogy belevágunk az üvegház energiaellátásának korszerűsítésébe, és ezzel még jobban csökkentjük majd a kertészetünk ökológiai lábnyomát.